Zwangerschap en Corona (Covid-19) Moet ik mij zorgen maken?

Zwangerschap en coronavirus COVID-19

Als je zwanger bent, maak je je misschien zorgen over het nieuwe coronavirus.
Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met het nieuwe coronavirus. Wel blijft het van belang de geldende maatregelen goed op te volgen
kijk hiervoor op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/

Op basis van de beschikbare gegevens  is er ook geen bewijs dat het nieuwe coronavirus de kans verhoogt op een miskraam of aangeboren afwijking door infectie met het  nieuwe coronavirus. In Nederland is tot op heden geen overdracht van moeder naar kind aangetoond.

        


Het nieuwe coronavirus als je zwanger bent:
Als je zwanger bent, is de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner dan als je
niet in verwachting bent. Er zijn op basis van wat er bekend is ook geen aanwijzingen dat een besmetting met het nieuwe coronavirus een miskraam of aangeboren afwijking bij het kind kan veroorzaken.

Geen verhoogde kans op miskraam:
Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam,  verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen bij het kind door een infectie met dit nieuwe coronavirus. De gevolgen van COVID-19 lijken, op basis van wat we nu weten, bij een gezonde zwangere vrouw niet anders te zijn (voor zowel het kind als de moeder zelf) dan de gevolgen van infecties door andere luchtweginfecties, veroorzaakt door virussen en die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken. Hoge koorts kan bijvoorbeeld weeën opwekken. Ben je zwanger en heb je hoge koorts? Neem dan direct contact op met de huisarts of de verloskundige. Ook als je twijfelt of vragen hebt, kun je het beste  de huisarts of verloskundige bellen.

Voorzorgsmaatregelen bij een zwangerschap:
Als je zwanger bent, hoef je geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. De maatregelen die voor iedereen van toepassing is kan je volgen. 


Goed om te weten:
Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf het derde trimester ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In het derde trimester komen de longen door de dikke buik wat meer in de verdrukking, waardoor goed doorademen lastiger wordt. Luchtweginfecties zoals COVID-19 zouden dan sneller complicaties kunnen geven. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht.
Twijfel je ergens over?
Je kan altijd overleggen met je verloskundige of contact opnemen met het RIVM.

(Bron: RIVM) November 2020